Спектакълът Един кон влязъл в бар по едноименния роман на Давид

...
Спектакълът Един кон влязъл в бар по едноименния роман на Давид
Коментари Харесай

Самуел Финци гостува в Народния с "Един кон влязъл в бар"

Спектакълът " Един кон влезнал в бар "  по едноименния разказ на Давид Гросман, копродукция на Дойчес спектакъл (Берлин), Залцбургския фестивал и Бургтеатър (Виена), ще се играе на сцената на Народния спектакъл „ Иван Вазов “ на 25 и 26 март. Самуел Финци, който има блестяща актьорска кариера в немскоезичния свят, а неотдавна се снима в игралния дебют на Андрей Паунов " Януари "  по Йордан Радичков, е в ролята на Дов Гринщейн в постановката, партнира му Катлийн Моргенайер в ролята на Пиц. Режисьор и сценограф на " Един кон влезнал в бар "  е Душан Парижек. Драматург на постановката е Ева-Мария Фойгтлендер. Музикален акомпанимент на пиано – Антони Дончев. Представлението ще се играе на немски, със надписи на български.

Главният воин Дов Гринщейн е стендъп-комик, подбудител, актьор със свое лично шоу, подготвен постоянно да се поддаде на желанията на публиката. В зала в пустата индустриална област Натания, в един град сред Хайфа и Тел Авив, той излиза за своето последно зрелище – зрелище като никое друго, всяващо шок и ужас.

Дов е безмилостно непосредствен – нервира публиката, наскърбява я, след което се извинява със сълзи на очи. Шегува се, споделя тъпи и остроумни, вулгарни и безобидни вицове. Нищо не остава пощадено от думите му – нито Шоа и нейните жертви, нито политиката на Израел в палестинските области. Почти два часа Дов яростно се бори за вниманието на хората, тъй като никой не трябва да остане апатичен. Защото той може да предложи доста повече от едно сполучливо шоу: той би трябвало да опише за своя „ персонален Чернобил “, за контузията, виновността, които са отровили живота му.

Дов желае почистване на сметките – със своя другар Авишай, който е поканил на спектакъла, и това би трябвало да стане пред публиката. Бронята на хумора, с която се е снаряжил, му е помогнала в оцеляването и го е направила доста по-корав. Безпощаден е към историята на страната си, към невъобразимата болежка, която съвсем всяко семейство носи в себе си, и е видимо безучастен към смъртоносния спор с „ арабите “.

Постепенно феновете оредяват, не всички могат да понесат пристрастеността към разголване на този " благ, жизнеспособен повествовател на вицове ". Внимателен слушател остава единствено Пиц, неговата съседка от детските дни. Тя познава един различен Дов – мечтателя, " положителното момче ", което в никакъв случай не би забравила…

Романът " Един кон влезнал в бар "  е оповестен през 2014 година и незабавно се трансформира в бестселър, претърпява няколко издания и е преведен на 23 езика, в това число на български, а известният Камерен спектакъл в Тел Авив основава първата театрална версия. Именно за тази своя творба огромният израелски публицист Давид Гросман печели една от най-престижните интернационалните литературни награди – " Ман Букър ".

На идния фестивал  " Берлинале " (16-26 февруари) пък ще бъде прожектиран филмът " Сенека " на Роберт Швентке, в който Финци си партнира с Джон Малкович - звездата от първа големина, чието посещение у нас със спектакъла " В самотата на памуковите полета " (16,17 и 18 февруари )предизвика същинска гражданска война с цената на билетите и вълненията, които провокира. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР